Téma: Chléb Šumava
Chléb Šumava
800g 600g
320ml 240ml vody
1,5 PL 1 PL (polévková lžíce) octa
3 PL 2 PL olivového oleje
260g 200g hladké pšeničné mouky
80g 60g žitné chlebové mouky
60g 45g celozrnné žitné mouky
60g 45g celozrnné pšeničné mouky
1 ČL ¾ ČL (čajová lžička) cukru
1 PL ¾ PL drceného kmínu
26g 20g čerstvého droždí (nebo 1,5 ČL sušeného droždí)
13g 10g soli
můžeme přidat 2-3 PL lněného semínka, 2-3 PL slunečnice
Zaděláme těsto, necháme vykynout, znovu propracujeme, uděláme bochánek, dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem s vodou a necháme nakynout. Pečeme na 200 stupňů dozlatova, vyzkoušíme špejlí.
Lze zadělat v pekárně: program – klasik, velikost – 1, kůrka – střední