1

Téma: Sváteční vánočka

Vánočka - tahle vánočka se dá přirovnat k cukroví, tak nám doma zachutnala, mám ji z časopisu Apetit

500g hladké mouky, 150-200ml mléka, 5g soli, 40g čerstvého droždí, 2 žloutky, 125g cukru krupice, 125g másla nakrájeného na kousky, trošku citr. a pom. šťávy, 70g hrozinek namočených v bílém víně

Zaděláme těsto ze všech surovin kromě hrozinek. Dobře prohněteme. Dáme nakynout až zdvojnásobí objem. Znova propracujeme a rozdělíme na 9 dílů, vyválíme prameny, do každého zabalíme hrozinky a upleteme vánočku. Můžeme ozdobit mandlemi namočenými v mléce. Potřeme nálevem z hrozinek a necháme několik hodin nakynout. Pečeme asi hodinu na 150-180 stupňů.