1

Téma: Želatinová pasta od Alijany

Je krásně bílá, je výborná na modelování květů, na kanýrky, na patchwork, podle přidaného aroma je i chutná - 875g
Já z ní modeluji kytičky na drátkách, dá se krásně barvit.

15g práškové želatiny (já používám želatinu na vaječnou tlačenku, je neutrální a jemná), 45ml vody, 45ml tekuté glukosy, 15ml glycerinu, 1-2 lžičky aroma, 2 lžíce ztuženého tuku, 750g jemného cukru (cukr prosejeme přes jemné sítko jako na zdobení perníčků)

V misce si rozpustíme ztužený tuk. Želatinu nasypeme do druhé misky s vodou a necháme chvilku nabobtnat, potom opatrně rozpustíme v mikrovlnce. Přidáme glukosu, glycerin, aroma a rozmícháme. Vše i se ztuženým tukem nalijeme do mísy a postupně vmícháme polovinu cukru. Jak se začne dělat koule, přendáme na vál a hněteme do hladké jemné a bílé pasty bez trhlin. Cukr nám může i zůstat, konzistence hmoty je měkká, do druhého dne ztuhne. Cukr lze přidat vždycky. Při propracovávání hmoty si mastím ruce ztuženým tukem, při vyvalováním cukruju vál cukrem z cukřenky.