Téma: Bohušova hmota - na kytičky, na volánky
Tato hmota je vlastně spojení "želatinové pasty" a "marschmallow fondantu". Hodí se na modelování kytiček a výborně se z ní dělají volánky a stuhy kolem dortů. Je dobrá i do silikonových formiček. Někdo s ní i potahuje, ale mně se to s ní nedaří, přeci jen je taková gumovější, možná je to použitou želatinou. Chuťově je dobrá, chuť jí dají marschmallow bonbony.
15g práškové želatiny
45ml vody
45ml glukosy
15ml glycerinu
175g pěnových marschmallow bonbonů (výborné jsou Dulcia růžové pucky, jsou obalené růžovým cukrem, který lze jednoduše umýt ve vodě)
2 - 3 lžíce rozpuštěného ztuženého tuku
1/2 lžíce citronové šťávy
1 kg mletého cukru
olej na pomaštění mísy na marschmallow bonbony
Želatinu namočíme do vody, opatrně rozpustíme v mikrovlnce, přidáme glukosu, glycerin a tuk. V mikrovlnce rozpustíme marschmallow bonbony pokapané citronovou šťávou v olejem vymaštěné větší plastové míse 1-2 minuty na plný výkon. Všechny suroviny zpracujeme s cukrem. Cukr přidáváme po částech (může nám i něco zůstat), aby nebyla hmota moc tuhá, měla by zůstat měkčí, protože do druhého dne ještě ztuhne. Lze bervit gelovkami. Zabalíme do igelitového sáčku a uchováváme v lednici.