1

Téma: Semifreda - piškot + krém

Z tohoto receptu můžeme udělat dort o průměru 24cm, nebo semifreda (rozměr piškotu 20x30cm - to asi 13 kousků semifred velikosti 9cm) postup ZDE http://www.dortydorticky.cz/viewtopic.php?id=228

http://fotky.dortydorticky.cz/recepty/ukazka/8106630.jpg

Piškotové těsto:
3 vejce
50g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 čajová lžička čitronové šťávy
75g polohrubé mouky
1/2 čajové lžičky prášku do pečiva

Žloutky odělíme od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s 2 lžícemi teplé vody do hustého krému. Cukry vmícháme po lžících do krému a šleháme do takřka bílé pěny. Přidáme citronovou šťávu, promícháme. Pak opatrně zapracujeme sníh s moukou a práškem do pečiva. Nalijeme do formy nebo plechu vyloženém pečicím papírem a pečeme 10-12 minut dorůžova. Necháme vychladnout, nalijeme připravený krém a necháme v chladu ztuhnout.

Krém:
125g čerstvého nebo mraženého ovoce (výborné jsou maliny nebo jahody)
250g tvarohu v kelímku
500ml živočišné smetany ke šlehání (kdo používá rostlinnou, dá méně, protože se více našlehá, asi 300ml)
2 lžíce citronové šťávy
6 plátků želatiny
6 lžic mletého cukru (podle chuti)

Ovoce rozmixujeme. Tvaroh smícháme s cukrem, citronovou šťávou a přimícháme ovoce. Želatinu namočíme do malého množství studené vody a necháme asi 5 minut změknout. Ze smetany ušleháme pevnou šlehačku. Vyždímáme želatinu a rozpustíme na plotně v kastrůlku. Do želatiny dáme 3 lžíce připraveného tvarohového krému (zatím bez šlehačky) a rozmícháme, teprve potom želatinu vmícháme do celého množství tvarohového krému. Potom opatrně vmícháme šlehačku (necháme si něco na ozdobu) a nalijeme na piškot.