1

Téma: Rovenšťanské žaby

Rovenšťanské žaby

Suroviny:
500 g polohrubé mouky
300 ml mléka
30 g másla
30 g droždí
20 g cukru
1 vejce
sůl
klobása
petrželová nať
náplň
125 g másla,
2 tavené sýry,
4 stroužky česneku

Postup:
Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek, dáme do mouky, přidáme rozpuštěné máslo, sůl. Vypracujeme těsto, necháme asi 30 minut vykynout (zadělala jsem v pekárně na program kynuté těsto)
Těsto vyválíme na sílu asi 1,5 cm, vykrajujeme kolečka o průměru asi 3,5 cm, dáme na vymazaný plech, necháme ještě asi 10 minut kynout. Potom rozetřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem a upečeme.
Upečená a vychladlá kolečka do 2/3 nakrojíme, natřeme náplní a vložíme kolečko klobásy. Dozdobíme kouskem petrželové natě.

Další varianty náplní - uzený losos, rajčata s mozarellou a bazalkou, šunka+ementál, prosciuto a žlutý meloun, niva s ořechy, křenové pomazánkové máslo+klobása, salám křemešník či uherák a kapary, tuňák a olivy, kozí sýr a sušená rajčata...