1

Téma: Pšenično žitný chléb z kvásku

Pšenično žitný chléb z kvásku

400g žitného kvásku
400g pšeničné hladké mouky
227ml vlažné vody
16g soli
6g kmína

Do robota dáme mouku, sůl, kmín, kvásek a vodu. Necháme v robotu hnětat 15 minut. Vyndáme na pomoučenou plochu, těsto prohněteme (viz odkaz dole). Přendáme do ošatky, kterou poctivě vysypeme žitnou chlebovou moukou a navrch zasypeme taky žitnou moukou. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout 3-5 hodin v pokojové teplotě.
Troubu rozehřejeme na maximum. V troubě mám od začátku plech na který pak vyklopím chléb z ošatky. Kdyby se chléb vyklopil na studený plech nevyběhl by!! Jen co dám chléb do trouby chrstnu na dno cca 2dcl vody (je dobré mít na dně trouby další plech na který chrstnu vodu, trouba by totiž časem mohla reznout!) Po 2 minutách odvětrám troubu, vyndám plech s vodou a snížím teplotu mezi 200-225 stupňů. Peče se cca 40-45 minut. Upečený je, když je ze spod dutý. Krájíme až vlažný nebo vychladlý, mohl by se jinak srazit.

Žitný kvásek
Dá se koupit v pekárnách. Já ho mám od dárce z mapy pecempecen.cz
Žitný kvásek se před zaděláním těsta musí namnožit, aby ho bylo dost. Množí se 1:1, 200g žitná chlebová mouka (já kupuji v kauflandu Bio-pro mě nejlepší) a 200g vlažné vody + ten kvásek z pekárny či od dárce. Zamíchám ve džbánku, přikryji potravinářskou folií a ještě utěsním gumičkou. Nechám 12-16 hodin v pokojové teplotě a pak z něj zadělám to těsto. Co zbude ve džbánku dám do sklenice s víčkem a do lednice, ať mám na další chléb.

Vypadá to složitě, ale je to jednoduchý. Rukama to zabere tak 10 minut, ale časově si to člověk musí naplánovat, ale stojí to za to! My už ani chleba nekupujeme.
Kynutí chleba se dá i pomalu v lednici. Např.ráno zadělám kvásek, po 12 hodinách zadělám těsto a dám v utěrce do lednice přes noc. Před pečením vyndám tak na 2 hodiny ven, aby zteplal a upeču.

http://www.youtube.com/watch?v=k2zvE73DFxA


http://fotky.dortydorticky.cz/1056/ukazka/1369039242.jpg

http://fotky.dortydorticky.cz/1056/ukazka/1369039418.jpg