Téma: TAJEMSTVÍ MEDOVNÍKU JE....
v MOUCE
Včera jsem dělala zkušební medovník (mám ho dělat jako svatební dort) a našla jsem tento recept na Cukrář .cz a podle něj jsem to udělala S TĚMITO OBMĚNAMI
Povedl se dokonale ,chuť, barva a vůně je autentická jako u originálu. Uhodil mě do oka název v originálu RYŽIK rusky se žito řekne рожь a slovensky raž na pytlíku s moukou je dokonce nápis i v sloveštině - ražná múka a tak jsem to vyzkoušela a výsledek mě ohromil! JE TO ONO !
Jako náplň jsem udělala krém z moučné kaše s máslem ,málo sladký, protože vůně i chuť karamelu je v plackách.
je to tento recept:
Je to starobylý recept ruských žen. Medovník se v originále jmenuje ryzik možná ryžik na výslovnosti nejsem si jistá. Je to překlad z ruského rodinného originálu, takže je trochu kostrbatý.
Těsto:
100g másla,
2 velké lžíce medu,
250 g cukru,
1 malá lžička octa,
1 velká lžíce sody,
2 vejce,
250 hladké mouky,
250 žitné mouky
Sodu a ocet smícháme. Do hrnce dáme máslo, med, cukr a vymícháme, pak přidáme ocet se sodou a vymícháme znovu. Směs dáme na oheň za stálého míchání přidáme 2 vejce, a mícháme, až se na povrchu objeví pěna a ta směs se přemění do hnědé barvy, pak to hned odstavíte. Po částečném vychladnutí přidáme 500 g hladké a žitné mouky.Těsto pak přikryjeme a necháme hodinu odstát na teplém místě. Po hodině z něj vytvoříme 7-8 kuliček. Každou kuličku vyválíme, na slabou placku a dáme ji péci.