1

Téma: TAJEMSTVÍ MEDOVNÍKU JE....

MOUCE
Včera jsem dělala zkušební medovník (mám ho dělat jako svatební dort) a našla jsem tento recept na Cukrář .cz a podle něj jsem  to udělala S TĚMITO OBMĚNAMI
Povedl se dokonale ,chuť, barva  a vůně je  autentická jako u originálu. Uhodil mě do oka  název v originálu  RYŽIK rusky se žito řekne рожь a  slovensky  raž  na pytlíku s moukou je dokonce nápis i v sloveštině - ražná múka a  tak jsem to vyzkoušela  a výsledek mě ohromil! JE TO ONO !
Jako náplň jsem udělala krém z moučné kaše s máslem ,málo sladký, protože vůně i chuť karamelu  je v plackách.
je to tento recept:
Je to starobylý recept ruských žen. Medovník se v originále jmenuje ryzik možná ryžik na výslovnosti nejsem si jistá. Je to překlad z ruského rodinného originálu, takže je trochu kostrbatý.
Těsto:
100g  másla,
2  velké lžíce medu,
250  g cukru,
1 malá lžička octa,
1 velká lžíce sody,
2  vejce,
250  hladké mouky,
250  žitné mouky

Sodu a ocet smícháme. Do hrnce dáme máslo, med, cukr a vymícháme, pak přidáme ocet se sodou a vymícháme znovu. Směs dáme na oheň za stálého míchání přidáme 2 vejce, a mícháme, až se na povrchu objeví pěna a ta směs se přemění do hnědé barvy, pak to hned odstavíte. Po částečném vychladnutí přidáme 500 g hladké a žitné mouky.Těsto pak přikryjeme a necháme hodinu odstát na teplém místě. Po hodině z něj vytvoříme 7-8 kuliček. Každou kuličku vyválíme, na slabou placku a dáme ji péci.
http://fotky.dortydorticky.cz/7/cele/1280388141.jpg

2

Re: TAJEMSTVÍ MEDOVNÍKU JE....

Beru,ten vypadá výborně Díky,že jsi se s námi podělila o OBJEV ROKU .

3

Re: TAJEMSTVÍ MEDOVNÍKU JE....

Beru, tak to vyzkouším hned, díky

4

Re: TAJEMSTVÍ MEDOVNÍKU JE....

Když mi nemáme ten oheň. tak to nebudeme mít originál. ale prý to musíme taky zkusit

5

Re: TAJEMSTVÍ MEDOVNÍKU JE....

Michale, ty teda nejsi muž činu, to nemůžeš dojít do lesa na dříví a Vlaďce zatopit pod kotlíkem

Proč bych chodil na dřevo když ho mám plnou kotelnu. Michal

Tak to potom nevím s čím máš problém

6

Re: TAJEMSTVÍ MEDOVNÍKU JE....

Beru upravila jsem tu mouku v postupu. Aby to bylo pro ty méně chápavé jako já
Určitě vyzkouším.

7

Re: TAJEMSTVÍ MEDOVNÍKU JE....

Ivanko díky,já si říkala že to bude asi znamenat že tam dám jen těch 360 ,ale jistá jsem si tím nebyla.

8

Re: TAJEMSTVÍ MEDOVNÍKU JE....

Ivi díky , já jen zkopčila ten původní recept a nečetla ho znova díky díky

9

Re: TAJEMSTVÍ MEDOVNÍKU JE....

Můžu se zeptat při kolika stupních a jak dlouho se ty placky pečou?Vypadá fakt mňam

10

Re: TAJEMSTVÍ MEDOVNÍKU JE....

Dala jsem troubu na 250, ale ona je už stará a tak peče o něco míň (možná 220) a pekly se jen chvilku  1-2 minuty  odhaduju, jak  naskočily začaly  dostávat barvu  tak jsem je vytáhla. A byly hned  vláčné. Žádné tvdé placky.

11

Re: TAJEMSTVÍ MEDOVNÍKU JE....

děkuji moc

12

Re: TAJEMSTVÍ MEDOVNÍKU JE....

Beru tak ten medovník určitě vyskouším,jen co koupím tu žitnou mouku.Díky za receptík.

13

Re: TAJEMSTVÍ MEDOVNÍKU JE....

http://fotky.dortydorticky.cz/7/cele/1280736996.jpg

Holky , musím vám napsat nové poznatky!
Ten první medovník jsem upekla málo!!! Třetí den už to nebylo ono , byl moc lepivý.
Včera jsem to znovu vyzkoušela a a placky upekla do téměř křupava . Tentokrát jsem pekla na 180°C a dokonce 10 minut , po dvou plackách najednou. A taky jsem zkusila těsto trochu jinak , dala jsem tam celkem 500g mouky a to 1/2 polohrubé pšeničné a 1/2 žitné. Poradil mi to můj syn ( pekař).
Krém jsem udělala stejný jako minule ,ale nastřídačku jsem promazávala uvařeným vanilkovým pudinkem oslazeným 1 lžící medu .Včera večer jsem ho promazala a dnes ráno je krásně změklý a tentokrát chutná a i vypadá úplně jako ten koupený. Dám zprávu jestli je to stejné i zítra (pokud ho nesežereme )

14

Re: TAJEMSTVÍ MEDOVNÍKU JE....

Tak tenhle bude určitě bezvadný, já placky na medovník peču asi osm minut.

15

Re: TAJEMSTVÍ MEDOVNÍKU JE....

http://fotky.dortydorticky.cz/7/cele/1280767298.jpg tuhle mouku používám

16

Re: TAJEMSTVÍ MEDOVNÍKU JE....

Raduš moc ti díky za supr recept na medovník,už jsem se na něj chystala hodně dlouho a nějak jsem neměla pořád čas a odvahu,po tom co jsi nám sem písla i s obrázky ten tvůj vychytaný receptík jsem se k tomu na konci srpna konečně dokopala a je fakt úžasnej,včera jsem dávala do kupy další,pro kolegyni do práce a když jsem si pekla placky tak jsem si udělala hnedky dvojitou dávku,když už se stím patlám ,tak at z toho máme taky něco a fakt nemá chybu,ještě nevím co na to řeknou oni,dnes jí ho povezu,ale ten co jsem dělala pro nás je už sežranej,skoro půlku si vzal mladej na intr a ted ráno jsem se musela ukecávat abych tam ten jeden kousek nechala pro manžu až se vyspí po noční,aby taky oblízl,ale fakt bych mu nejradši nenechala ani drobeček  a Tomášek prej chce k narozkám medovník místo dortu.



Jo a protože mě tlačil čas,tak jsem těsto jen rozdělila na 6 částí a vyválela na celou plochu pečíc. papíru,mám docela velký plechy v tý nový troubě,ale kdybych byla jooo chtěla tak by se mi to podařilo rozválet i na 7 placek,dala po 3 plackách péct do trouby na horkovzduch,jen teda na 170 stupnů a pak to i s těmi papíry šoupla jen tak na sebe do pytlíku a dala do síně a ted když jsem to šla dělat,tak jsem si vzala ovál formu ,mám bez dna,ale to nehraje žádnou roli jestli má dno či nikoliv,položila na placku a špičkou nože kolem formy ořízla a ač byli placky tvrdé,tak to šlo dost dobře,ten zbytek placek jsem ořízla do obdélníku a ty ořezaný zbytky jsem rozemlela a bylo hotovo.Takže jsem se nemusela péct se 12 plackama a ještě jsem ty placky pak měla jednu jako druhou,posledně se mi trochu při vykrojení ze syrového těsta a pečením trochu zdeformovali.

17

Re: TAJEMSTVÍ MEDOVNÍKU JE....

Símo, to já okrajuji také až upečené placky, hned jak je vytáhnu z trouby, dokud jsou ještě teplé

18

Re: TAJEMSTVÍ MEDOVNÍKU JE....

Máte to všecko krásné a parádní

Butalka

19

Re: TAJEMSTVÍ MEDOVNÍKU JE....

Můžu se prosím zeptat, jak velký medovník se podle tohoto receptu udělá? Do jak velké kruhové formy to asi je?

20

Re: TAJEMSTVÍ MEDOVNÍKU JE....

Janicko tak já použila ovál 28 cm x 20 cm asi tak jestli si to dobře pamatuju

21

Re: TAJEMSTVÍ MEDOVNÍKU JE....

Tak jsem ten recept zkoušela a asi mi není souzeno umět péct medovníky nevím, kde jsem udělala chybu, jestli hned na začátku při vaření toho základu, nebo při přidávání mouky...Beru má ten medovník taková krásně nadýchyný, já ho mám takový nenafouklý, druhý den je pořád stejně tvrdý...
Jak má být ten základ hustý? Měla jsem ho jak řidší žvýkačku, když se kápnul na talířek, tak ztuhl a byl jak uplná žvýka...a šlo mi to těsto strašně špatně rozvalovat, bylo strašně tuhé a to jsem tam nedala ani všechnu mouku...
a ta mouka se přidává za vlažna, za horka, nebo za studena? Jakou má  mít to těsto asi konzistenci?
Může být chyba i v sodě (ale dala jsem ji podle receptu), že ty placky tak nenaběhly? Možná jsem je i dlouho pekla...asi tak 9min na 180°C horkovzdušně...je to moc?
moc moc prosím o nějakou radu a podněty....díky

22

Re: TAJEMSTVÍ MEDOVNÍKU JE....

Janičko doba pečení a teplota si myslím že jsou ok a tvrdý placky budou až do tý doby dokud to nenaplníš,po naplnění ti změknou do druhého dne,ty placky si můžeš napíct i do zásoby a nechat zabalený v pytlíku či folii.A mouku přidat do vlažného základu,přesně podle receptu

23

Re: TAJEMSTVÍ MEDOVNÍKU JE....

no já je právě už mám od včera už i naplněné a pořád je ten medovník tuhý jak veka    no, zkusím příští týden a snad se mi to zadaří líp  slíbila jsem ho jedné slečně coby svatební dort, tak se musím snažit...svatba je až v červnu, tak to do té doby snad vypiluju 

24

Re: TAJEMSTVÍ MEDOVNÍKU JE....

mě děsíš,na příští týden mám jeden a začínám mít hrůzu že se mi nepovede,ještě jedna psala že skončil u slepic,doufám že to není nakažlivé,jsem ho dělala zatím 3x a vždy to bylo v pořádku,to by mě piclo,nebudu mít čas se dělat s dalším

25

Re: TAJEMSTVÍ MEDOVNÍKU JE....

No, tak jsem bojovala s medovníkem, ráda se podělím o své zkušenosti. Recept použit ten první v úvodu ale s mixem polohrubé a žitné, bohužel jsem asi zvolila špatnou mouku nebo cukr (moučka) a těsto po vychlazení ztvrdlo na kámen mám nepečenou zajímavě vonící hroudu. 
Každopádně jsem si vyzkoušela pečení těsta mám nové tipy - do těsta rozhodně přidejte javorový sirup, perfektní doplněk chuti a podle mě hlavní chuťová složka. Jednotlivé placky pak potírám mašlovačkou namočeno v kávě před pokrytím krémem.
Perfektní medovník jsem měla i v Praze u Hájků http://www.cukrarna-hajek-hajkova.cz/vy … ive-dorty/ kde na povrchu mají více drtě z těsta a na úkor ořechů, většinou jsem to dělala naopak s přebytkem ořechů a s drtí těsta je to lepší.