1

Téma: Semifreda od Beru

Semifreda se zakysanou smetanou a ovocem v želatině


http://fotky.dortydorticky.cz/5/cele/1273649274.jpg

Z kakaového piškotového plátu (každý si upeče jaký mu vyhovuje) vykrájíme formičkou tvary - pro každý zákusek 1 ks - tady je to měsíček( kovová formička)

Já dělám tento piškot : 5 celých vajec pokojové teploty ušlehám se 150g cukru písek do husté pěny a poté vmíchám 150g mouky polohrubé + kakao + 1 lžíce škrobu (vanilkového pudikového prášku) a upeči na plechu vyloženém papírem .

Nastříhám si pásky na vyložení forem (já používám plastové dají se koupit TADY - nebo si můžete nastříhat pásky z pečícího papíru, samozřejmě to jde i bez pásků rovnou do forem ,ale s páskem to jde líp vyndávat.
Pásky vložím do formiček a vložím piškotový vykrojený korpusek a sáčkem natříkám vrstvu krému , na kterou položím ovoce a nakonec zaliji uvařenou želatinou. Používám tuhle- "Cukrárenské želé -extra silné" od Dr Otkera , tady jsem použila červenou, želatinu uvařím podle návodu na sáčku



Krém : množství krému asi na 20 zákusků
1 kelímek zakysané smetany
2 lžíce cukru
1 lžíce vrchovatá ztužovač neutral
150g ušlehaná rostlinná šlehačka
Zakysanou smetanu smícháme s cukrem a ztužovačem metličkou v misce , postupně ke směsi zašleháme ušlehanou šlehačku.Vzniklý krém naplníme do sáčku a plníme jím zákusky

2

Re: Semifreda od Beru

Semifreda - jako eskymo řezy

http://fotky.dortydorticky.cz/5/cele/1273649456.jpg

Z kakaového piškotového plátu (každý si upeče jaký mu vyhovuje) vykrájíme formičkou tvary - pro každý zákusek 2 ks - tady je to měsíček( kovová formička)
Já dělám tento piškot : 5 celých vajec pokojové teploty ušlehám se 150g cukru písek do husté pěny a poté vmíchám 150g mouky polohrubé + kakao + 1 lžíce škrobu (vanilkového pudikového prášku) a upeči na plechu vyloženém papírem .
Nastříhám si pásky na vyložení forem ,používám  TYHLE nebo si můžete nastříhat pásky z pečícího papíru, samozřejmě to jde i bez pásků rovnou do forem..
Pásky vložím do formiček a vložím piškotový vykrojený korpusek a sáčkem natříkám 1. vrstvu krému, přiklopím dalším kouskem piškotu a nahoru nastříkám ozdobnou špičkou bohatě krém, který nakonec přestříkám čokoládou
Krém: Toto množství krému vystačí asi na 20 ks zákusků (podle velikosti použitých forem)
250 g ušlehané rostlinné šlehačky
2 lžíce cukru
1 lžíce ztužovače neutral
1 uvařený kokosový puding (z 1/2 l mléka)
1 zakysaná smetana ( kelímek)
Zakysanou smetanu smícháme s cukrem a ztužovačem metličkou v misce , postupně ke směsi zašleháme zchladlý pudink a nakonec zašleháme ušlehanou šlehačku.Vzniklý krém naplníme do sáčku a plníme jím zákusky.

3

Re: Semifreda od Beru

Višňové zákusky podle švarcvaldského dortu

http://fotky.dortydorticky.cz/5/cele/1273649573.jpg

sachrový plát - cukr krupice 180g + 5 bílků ušlehat do hustého sněhu (obojí najednou dám do mísy a ušlehám)
5 žloutků + 75g oleje ušlehat v jiné míse (za postupného přidávání oleje)
obě hmoty opatrně metličkou promíchat a přisypat směs 70g hladké mouky + 35g polohrubé mouky+ 50g kakaa
a opět lehce promíchat a rozetřít na plech vyložený papírem (může být i obyčejný balicí) a upéct na 180°C
z upečeného plátu si formičkou vypíchejte potřebný počet kousků
krém -- rostlinná nebo živočišná šlehačka se ztužovačem (já mám rostlinnou) asi 250 g
náplň -- višňový kompot nebo džem s kousky višní (já mám domácí džem) želatina silně tužící
kovové vyšší formičky (tyhle jsou od Malátků)
a pásky na vyložení formiček ,nebo si nastříhejte ze silnější igelitové folie nebo pečícího papíru - jde to i bez nich , ale s nimi to líp vypadá a je snazší manipulace se zákusky)
připravená formička s páskem

POSTUP TADY

4

Re: Semifreda od Beru

http://fotky.dortydorticky.cz/7/cele/1278187190.jpg
Zákusek  Margot

250g ušlehané rostlinné šlehačky
1 nastrouhaná  tyčinka Margot
2 lžíce  vaječného likéru
vše promíchat a naplnit do formy na semifreda s použitím tmavého kakaového korpusu a
nahoru na ozdobu nasypeme část nastrouhané tyčinky

5

Re: Semifreda od Beru

Oválky s hruškami a karamelem
http://fotky.dortydorticky.cz/7/cele/1280085423.jpg
z kakaového piškotového korpusu si vypícháme tvary oválků a vložíme do forem vyložených páskou.
Budeme potřebovat jednu malou konzervu hruškového kompotu, scedíme  šťávu a polovinu hrušek nakrájíme na kostičky a polovinu na měsíčky na ozdobu zákusků
Ušleháme si rostlinnou šlehačku asi 250 g
v mice rozmícháme 1 zakysanou smetanu se šťávou z hruškového kompotu a vrchovatou lžící ztužovače neutral,a přidáme ušlehanou šlehačku. Touto hruškovou šlehačkou naplníme formičky podle fotky.
http://fotky.dortydorticky.cz/7/cele/1280085693.jpg
1) vložené korpusy
2) nastříkaná šlehačka
3) vložené nakrájené hrušky
4)polité hrušky karamelovýn toppingem
potom zakryjeme dalším korpuskem a  zahladíme šlehačkou
Tvary vyklepmeme z formy a bohatě nazdobíme šlehačkou a ozdobíme kouskem hrušky a postříkáme karamelem (tady je to karamelový mirror)

6

Re: Semifreda od Beru

Zákusek - Jablíčko se šlehačkou
http://fotky.dortydorticky.cz/7/cele/1282677642.jpg

Korpus vykrojíme z kakaového piškotového plátu, vložíme do formy vyložené páskou a  zdobícím sáčkem s hladkou trubičkou vytvoříme
1. vrstvu krému:
tady je to puding za studena (calt krém, vanilmix , nebo i normální uvařený puding) asi ze 250g vody ,smícháme s  jablky rozvařenými s cukrem a troškou skořice(asi 3 lžíce)

pak na to nastříkáme ušlehanou šlehačku  a zarovnáme

Nakonec bohatě ozdobíme  šlehačkou smíchanou se zbytkem krému z 1. vrstvy.

Přesné  poměry nevím , protože jsem to namíchala od oka ,ale je to moc dobré.