Téma: Hmota na kytičky
Hmota na kytičky
Suroviny:
práškový cukr 500 g extra jemný CMC 12 g , prodává se také jako Tylo powder nebo Tylose ) CMC se dá nahradit Gum Tragacanth, ale nevím v jakém poměru, asi stejné množství.
prášková želatina 12 g
voda 35 g
glukozový sirup 50g
bílek 1 kus (25-30 g)
citrónová šťáva několik kapek (nemusí být)
100% tuk 1-2 čajové lžičky
Postup:
- práškový cukr prosit a smíchat s CMC
- želatinu zalit vodou a nechat na 10 minut nabobtnat
- pak nad parou želatinu rozpustit, pořád míchat
- přidat tuk a sirup, a všechno zahřívat nad parou, pořad míchat
- vylít želatinovou směs do práškového cukru, zamíchat, pak přidat bílek a citrónovou šťávu . Hmotu dobře propracovat.
Pak rozdělit na 4 části a dobře zabalit do sáčku , odložit do druhého dne. Hmotu můžete uchovávat v lednici nebo na delší dobu v mrazáku (pak jen s předstihem přeložit z mrazáku do lednice)
Jestli budete dělat v robotu (musí byt silný, Kenwood například) musíte udělat 2 porce najednou (jedna porce bude velmi málo na tak velkou mísu)
Ještě pár postřehů ode mne.
Zkuste z poloviční dávky, i tak je toho dost, zase aby jste to stačily zpracovat. Vydrží asi 3 měsíce.
Taky si z celkového množství cukru ještě před přidáním CMC dejte trochu stranou, ten raději zapracujete až později, podle toho jak bude hmota vypadat a taky se vám to bude v robotu lépe zpracovávat, je to dost hutné, můj robot měl co dělat.
Ten cukr a nádobu, ve které to budete dělat si prohřejte, protože rozpuštěná želatina při styku s jakýmkoliv chladnějším povrchem nebo surovinou hned tuhne a pak se to docela těžko a blbě zpracovává. Až budete ještě ručně dopracovávat, tak si potřete ruce i pracovní plochu tukem.