1

Téma: Hmota na kytičky

Hmota na kytičky

Suroviny:
práškový cukr 500 g extra jemný CMC 12 g ,  prodává se také jako Tylo powder nebo Tylose ) CMC se dá nahradit Gum Tragacanth, ale nevím v jakém poměru, asi stejné množství.
prášková želatina 12 g
voda 35 g
glukozový sirup 50g
bílek 1 kus (25-30 g)
citrónová šťáva  několik kapek (nemusí být)
100% tuk 1-2 čajové lžičky


Postup:

- práškový cukr prosit a smíchat s CMC
- želatinu zalit vodou a nechat na 10 minut nabobtnat
- pak nad parou želatinu rozpustit, pořád míchat
- přidat tuk a sirup, a všechno zahřívat nad parou, pořad míchat
- vylít želatinovou směs do práškového  cukru, zamíchat, pak přidat bílek a citrónovou  šťávu . Hmotu dobře propracovat.


Pak rozdělit  na 4 části  a dobře zabalit do sáčku , odložit do druhého dne. Hmotu můžete uchovávat v lednici nebo na delší dobu v mrazáku (pak jen s předstihem přeložit z mrazáku do lednice)

Jestli budete dělat v robotu (musí byt silný, Kenwood například) musíte udělat 2 porce najednou (jedna porce bude velmi málo na tak velkou mísu)

Ještě pár postřehů ode mne.

Zkuste z poloviční dávky, i tak je toho dost, zase aby jste to stačily zpracovat. Vydrží asi 3 měsíce.
Taky si z celkového množství cukru ještě před přidáním CMC dejte trochu stranou,  ten raději zapracujete až později, podle toho jak bude hmota vypadat a taky se vám to bude v robotu lépe zpracovávat, je to dost hutné, můj robot měl co dělat.
Ten cukr a nádobu, ve které to budete dělat  si prohřejte,  protože  rozpuštěná želatina při styku s jakýmkoliv chladnějším povrchem nebo surovinou hned tuhne a pak se to docela těžko a blbě zpracovává. Až budete ještě ručně dopracovávat, tak si potřete ruce i pracovní plochu tukem.

2

Re: Hmota na kytičky

Míšo díky . 

3

Re: Hmota na kytičky

Tady je také jeden  recept na hmotu na kytičky,be želatiny 

http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.ph … mp;t=33340

4

Re: Hmota na kytičky

Jo,joo,ja tuto hmotu pouzivam a jsem s ni velice spokojena,da se velice tence vyvalet a nemusi se cekat do druheho dne na uschnuti.Tak jeste jednou tady mate recept.

1 bilek
250g velmi jemneho ml.cukru
1 kavova lzicka glukose
1-2 kav.lzicky kokosoveho tuku
3 kav.lzicky CMC nebo traantu.


Ja ted nemela jemny cukr,tak jsem 3-4 prosala a v poho.Bilek je lepsi precedit,aby tam nebyly ty chuchvalce,ja to delam tak ze nejdrive vysleham jen tak minutku,metlyckou rucne a pridam trosku cukru,pak to dam na robot a pridavam cukr.Spomalim a narychlo a to opakuju 2x,pak pridam glukose sirup rozpusteny spolecne s kokosovym tukem.A nakonec pridam CMC a promicham,dlouho ne ja to delam 2x rychlo,malo,rychlo malo,no a pak to musite rucne pekne vypracovat,aby ten vzduch co tam zustal vysel ven.Podsypat cukrem.Sami musite citit,kdy je hotova,to poznate.Dat do igelytoveho sacku a do druheho dne do lednice,nebo do chladna,primo v lednic byt nemusi.

Tak hodne stesti a kdo vyzkousi,napiste mi nove poznatky,jak se vam s ni pracovalo.Ja na kyticky,uz jinou nedelam a to jsem jich vyzkousela dost.Tak drzim palce.

5

Re: Hmota na kytičky

Kde kupujete glukozový sirup? Nechce se mi to objednávat přes net samostatně, prosím o radu

6

Re: Hmota na kytičky

Ja pouzivam od Wiltna,ale maji ho i ve zdrave vyzive.Od Wiltona maji v kazdem cukrarskem E-schopu.