Téma: Trvanlivý krém šlehaný ve vodní lázni
Šlehaná nádivka – krém
Umícháme 250g dobrého másla s troškou cukru. Po troškách přidáme rum podle chuti.
3 celá vejce dáme se 150g krystalového cukru do vodní lázně. Šleháme ručním elektrickým šlehačem na nejnižší stupeň. Voda musí vřít, šlehaná vejce se musí hodně prohřát, musí být horké. Šleháme asi 15-20 minut do pevné pěny, vyjmeme z lázně a ještě asi 5 minut šleháme. Vychladlé po troškách přimícháváme do másla. Pěna musí být úplně vychladlá, jinak se může s máslem srazit. Z této dávky je krému na dort ze 6 vajec dvakrát promazaný. Na cukroví a velký dort dělám dvojitou dávku a šlehám najednou 6 vajec a 300g krystalového cukru. Z větší dávky už nedělám, už by se to nevyšlehalo. Může se do něj přidat trocha prosátého kakaa, nebo nutely, nebo svařené kávy.