Téma: Sekaná ala Esko
Sekaná ala Esko
Suroviny:
60 dkg mletého masa, směs bůček, ne moc tučný , plecko,
15 dkg mletého uzeného masa
5 dkg slaniny - špeku
1 větší cibule
2-3 stroučky česneku (dle vlastní chuti) pokrájet nadrobno
3 starší rohlíky
2-3 dcl mléka
2 celá vejce a 1 bílek na potření
koření - sůl, pepř mletý a čubrica asi 1,5 až 2 čaj lžičky, raději méně a zkusit. Má svojí specifickou chuť a vůni.
Postup
Špek na kostičky, opražit, přidat nakrájenou cibulku s česnekem a nechat zesklovatět. Odstavit a nechat vychladnout.
Rohlíky prokrojím podélně a pak na kousky (lépe se rozpouští kůrka) a namočit do mléka a pak přebytečné mléko vymačkat a rohlíky v mezi prsty rozmělnit, aby nebyly velké kousky. A pak už se jen vše spoji a patláma a patláma.
Dělám malé šišky, jen tak co se vlezou mezi dlaně rukou. Dám na sádlem potřený
pečící papír, potřu bílkem, podleji vodou cca 1 dcl a peču při 180 - 200 st. do zlatova.