1

Téma: Schwarcwaldský dort

Recept jsem převzala z fóra Torty od mamy.

Schwarzwaldska torta z rakuskeho casopisu

   18 dkg čokolády na varenie, 2 Čl vanilkového cukru,
   18 dkg preosiatej polohrubej múky, ½ prášku do pečiva, štipka soli. (ja pečiem s 10 + 10 dkg cukrom)
   18 dkg masla, 15 dkg práškového cukru, 6 vajec, 15 dkg kryštálového cukru,
Inštrukcie

Žĺtky s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a štipkou soli vymiešať do penista, pridať mäkké maslo, poriadne vyšľahať, potom primiešať roztopenú čokoládu. Bielka vyšľahať s kryštálovým cukrom, opatrne primiešať do čokoládovej hmoty, potom pridať múku s práškom do pečiva. Upiecť vo vymastenej a múkou poprášenej (prípadne papierom na pečenie vyloženej) forme s priemerom 24-26 cm. (20 minút pri teplote 190 C, potom znížiť teplotu na 160 stupňov a ešte piecť cca 40 minút). Nechať poriadne vychladnúť, potom vodorovne rozrezať na 3 rovnako hrubé pláty.

Čokoládová šľahačka:
¼ l šľahačovej smotany +10 dkg čokolády na varenie a 1 vanilkový cukor. Čokoládu roztopiť v horúcej šľahačke (variť), nechať poriadne vychladnúť a potom vyšľahať s vanilkovým cukrom.

Višňová plnka:
20 dkg vykôstkovaných višní (kompót), 1/8 l kompótovej šťavy, 2 dkg vanilkového pudingového prášku (1/2 balíčka Dr. Oetker)- uvariť.

1 plát korpusu vložiť naspäť do tortovej formy, na to spraviť z čokoládovej šľahačky 3 kruhy, medzi ktoré dáme lyžičkou višňovú plnku. Položiť druhý plát korpusu, ktorý pokvapkáme zmesou šťavy a višňového likéru (prípadne trošku cukru).

Višňová šľahačka:
¼ l šľahačkovej smotany, 3 plátky želatíny, 2-3 PL višňového likéru, 2-3 PL kompótovej šťavy, trošku cukru – želatínu namočiť v studenej vode, potom vyžmýkať a rozpustiť v zmesi likéru a šťavy (zohrievať ale nevariť!), nechať vychladnúť trošku. Smotanu vyšľahať, 2-3 PL rozmiešať v želatínovej zmesi, potom pridať k zvyšnej šľahačke. Naliať na druhý plát korpusu, zakryť posledným plátom, pokvapkať zmesou šťavy a likéru. Nechať stuhnúť v chladničke 2-3 hodiny.

Biela šľahačka: ¼ l šľahačkovej smotany, 1 vanilkový cukor, 1 Smeta-fix (stužovač) – vyšľahať.

Nakoniec vybrať z tortovej formy, potrieť bielou šľahačkou vrch a boky, ozdobiť vykôstkovanými višňami a čokoládovými hoblinkami podľa fantázie.


Vyzkoušela jsem a sklidila jsem velký úspěch.Kdo chce něco extra, tak všem doporučuji.

http://fotky.dortydorticky.cz/61/cele/1300429463.jpg