1

Téma: České věnečky

České věnečky (pařená kolečka)

Suroviny:
280 g hladké mouky,
280 g másla (může být tuk, já pekla z másla)
2 žloutky
3 lžíce sladké smetany
špetka soli
20 g droždí (dala jsem 1/3 kostky)
hrst ořechů.
rum
moučkový cukr na obalení.


Postup:
Droždí necháme rozpustit ve smetaně a spulu s moukou, máslem, žloutky a ořechy vypracujeme v těsto. Rozválíme placku asi 4mm silnou a vykrájíme kolečka s dírkou (věnečky), která naskládáme na plech. Necháme 1-2 hodiny (podle teploty v místnosti) kynout. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů do zrůžovění.
Ještě horká kolečka namáčíme v rumu, který zředíme vodou a obalujeme v cukru.
Je lepší péct po jednom plechu, aby jste kolečka stačily namáčet ještě horká, nebo teplá. Pozor ! Jen smočit a okamžitě vytáhnout, nebo se vám rozpadnou. A stačí obalit jen hořejšek k vůli sladkosti.
Tohle cukroví jste mohli ochutnat na podzim 2009 v Jihalvě.