1

Téma: Závin z křehkého těsta s tvarohem a višněmi

Závin z křehkého těsta s tvarohem a višněmi

Těsto:
250g pomazánkového másla
1 žloutek
250g polohrubé mouky
tuk na vymazání plechu

Náplň:
1 vejce
1 bílek
400g měkkého tvarohu
200g cukru moučka
1 vanilkový cukr
2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
1 lžíce nastrouhané citronové kůry
2 lžíce citronové šťávy
200g vypeckovaných višní
50ml smetany na potírání

Pomazánkové máslo smícháme se žloutkem a prosátou moukou a vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut odležet. Pak ho rozdělíme na dvě části, které rozválíme na tenký plát.
Ze dvou bílků ušleháme pevný sníh. Tvaroh smícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, žloutkem, vanilkovým pudinkovým práškem, citronovou kůrou a šťávou. Zlehka vmícháme připravený sníh. Do středu rozváleného plátu rozetřeme polovinu náplně a rozložíme na ni polovinu višní. Těsto z obou stran přehneme přes sebe. Druhý závin připravíme stejným způsobem. Položíme na plech vymazaný tukem (nebo vyložený pečícím papírem)a povrch závinů potřeme smetanou.
Pečeme v troubě předehřáté na 160°C asi 40 minut, během pečení potíráme zbylou smetanou, aby byl povrch vlhký s těsto nepopraskalo. Po upečení necháme záviny vychladnout na kovové mřížce, před podáváním pocukrujeme a nakrájíme.