1

Téma: Medovník gruzínský

Medovník gruzínský

Suroviny:
3 vejce
300g krupicového cukru
1 hera
3 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
400g hladké mouky

krém:
1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka a 300g másla vyšleháme dohladka


Postup:
Do vodní lázni postavíme větší misku a vodu přivedeme k varu. Do misky dáme heru a necháme ji pomalu rzpustit. Přidáme vejce a postupně přidáme med, cukr, mouku a jedlou sodu. Směs mícháme vařečkou asi 10 minut, dokud nebude mít těsto zlatavou barvu. Můžeme použít i elektrický hnětač se spirálovými metlami. Těsto rozdělíme na šest stejných dílů. Na plech dáme pečicí papír a natřeme na něj do kruhu jeden díl těsta o něco větší, než máme talíř. Tak si připravíme i ostatní plechy. Pečeme dozlatova na 200 stupňů asi 8-10 minut. Upečené placky okrájíme podle talíře a odkrojky postrouháme na posypání. Pláty slepíme krémem, můžeme každou placku potřít rumem s trochou vody. Celý dort potřeme zbytkem krému a posypeme nastrouhanými odkrojky. Necháme odležet při pokojové teplotě. Pokud by byly upečené placky moc tvrdé, necháme je odpočinout do druhého dne a dort slepíme krémem až druhý den.