Téma: TAJEMSTVÍ MEDOVNÍKU JE....
v MOUCE
Včera jsem dělala zkušební medovník (mám ho dělat jako svatební dort) a našla jsem tento recept na Cukrář .cz a podle něj jsem to udělala S TĚMITO OBMĚNAMI
Povedl se dokonale ,chuť, barva a vůně je autentická jako u originálu. Uhodil mě do oka název v originálu RYŽIK rusky se žito řekne рожь a slovensky raž na pytlíku s moukou je dokonce nápis i v sloveštině - ražná múka a tak jsem to vyzkoušela a výsledek mě ohromil! JE TO ONO !
Jako náplň jsem udělala krém z moučné kaše s máslem ,málo sladký, protože vůně i chuť karamelu je v plackách.
je to tento recept:
Je to starobylý recept ruských žen. Medovník se v originále jmenuje ryzik možná ryžik na výslovnosti nejsem si jistá. Je to překlad z ruského rodinného originálu, takže je trochu kostrbatý.
Těsto:
100g másla,
2 velké lžíce medu,
250 g cukru,
1 malá lžička octa,
1 velká lžíce sody,
2 vejce,
250 hladké mouky,
250 žitné mouky
Sodu a ocet smícháme. Do hrnce dáme máslo, med, cukr a vymícháme, pak přidáme ocet se sodou a vymícháme znovu. Směs dáme na oheň za stálého míchání přidáme 2 vejce, a mícháme, až se na povrchu objeví pěna a ta směs se přemění do hnědé barvy, pak to hned odstavíte. Po částečném vychladnutí přidáme 500 g hladké a žitné mouky.Těsto pak přikryjeme a necháme hodinu odstát na teplém místě. Po hodině z něj vytvoříme 7-8 kuliček. Každou kuličku vyválíme, na slabou placku a dáme ji péci.

tak to nebudeme mít originál. ale prý to musíme taky zkusit
, to nemůžeš dojít do lesa na dříví a Vlaďce zatopit pod kotlíkem

díky díky

)

a Tomášek prej chce k narozkám medovník místo dortu.
nevím, kde jsem udělala chybu, jestli hned na začátku při vaření toho základu, nebo při přidávání mouky...Beru má ten medovník taková krásně nadýchyný, já ho mám takový nenafouklý, druhý den je pořád stejně tvrdý...