Téma: Sváteční koláč s jahodami
Sváteční koláč s jahodami
suroviny:
6 vajec
180 g krupicového cukru
180 g polohrubé mouky
50 g másla
20 g kakaa
1 vanilkový cukr
1 kypřící prášek do pečiva
tuk a mouku na vymazání a vysypání plechu.
krém:
250 g másla
200 g moučkového cukru
250 g měkkého tvarohu
několik lžic mléka
čerstvé jahody a strouhaná čokoláda.
Postup:
Plech se zvýšeným okrajem vymažeme ztuženým tukem a vysypeme hrubou moukou. Žloutky ušleháme s polovinou cukru. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme zbylý cukr. Kakao a kypřící prášek do pečiva rozmícháme v mouce, kterou opatrně vmícháme do těsta nakonec po kapkách přidáme rozpuštěné prochladlé máslo. Těsto nalijeme na plech a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Na krém ušleháme změklé máslo s cukrem, prolisovaným tvarohem a potřebným množstvím mléka. Hotový krém natřeme na prochladlý koláč. Poklademe omytými a dobře okapanými jahodami. Povrch posypeme strouhanou čokoládou. Necháme v lednici ztuhnout. Ten samý koláč můžeme udělat i s malinami.