1

Téma: Velikonoční bochánek

Velikonoční bochánek

Tento bochánek dělám léta,je to takový rodinný recept,u nás velmi oblíbený!
Suroviny:
50 dkg polohrubé mouky
10 dkg krystalového cukru
10 dkg rozpuštěného tuku /máslo,heru,apod./
2 žloutky
2 1/2 dkg droždí
1/2 dkg soli
asi 1/4 litru vlahého mléka /dle potřeby /
citronovou kůru nastrouh.
1 vanilkový cukr
1 dkg hrozinek
3 dkg madlí


Postup:
Do mísy na kynutí vsypeme mouku,trochu soli,trochu cukru,vlahé mléko a droždí,rozmícháme v důlku a necháme vykynout kvásek.Přidáme všechny ostatní suroviny, pořádně vymícháme těsto,nesmí být tuhé /když je,přidáme mléko/ani řídké /když je přidáme mouku/.Vypracované těsto necháme od utěrkou kynout, já ho nachávám třikrát překynout,to znamená,když vykyne,tak ho promačkám a nechávám znovu kynout,to udělám třikrát. Vykynulé těsto dáme na vál,rozdělíme na dvě části a z každé vypracujeme bochánka,dáme na vymazaný plech nebo pečicí papír a necháme znovu asi 30 minut kynout.Vykynulé prostříhneme do kříže,pomažeme šlehaným vajíčkem a posypeme sekanými mandlemi pečeme v předehřáté troubě asi 15- 20 minut při 160-180 stupních,než mazanec bude světle hnědý.Propečení zkoušíme špejlí /nesmí zůstat syrové těsto na špejli /

Fotopostup tady http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.ph … mp;t=10585