1

Téma: Koblihy do trouby

Koblihy do  trouby 24 kusů
recept jsem dostala emailem a jsou výborné

500 g hladké mouky
250 ml mléka
1 žloutek
40 g cukru
50 g másla nebo hery
špetka soli
1 vanilkový cukr
1 kostka droždí (42 g)

náplň: marmeláda nebo povidla
na potření: kousek másla, 1-3 lžíce rumu (podle chuti)

Z uvedených surovin zpracujeme těsto, v domácí pekárně nebo ručně. Vykynuté těsto po částech rozválíme a vykrájíme kolečka. Na polovinu koleček dáme marmeládu nebo povidla, druhým kolečkem přikryjeme a pořádně stlačíme okraje.
Naskládáme na plech vyložený papírem na pečení a necháme dalších 20 minut kynout. Pak upečeme (180-200°C, 12-15 minut)
dozlatova.
Hned po vytažení z trouby koblihy potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a pocukrujeme.

Pozn. Když jsem přikládala horní díl na marmeládu, vzala jsem celou koblihu do vzduchu a důkladně ji kolem dokola prsty přitlačila, aby se nerozjela a náplň nevytekla.