Téma: Kváskový chléb od Iv@
800g 600g
300 ml 190 ml vody
1,5 ČL 1 ¼ ČL soli
2 PL 1,5 PL olivového oleje
350g 260g hladké mouky
65g 60g žitné chlebové mouky
2 PL 1 PL bramborákového těsta v prášku (nebo Solamylu)
1 PL ¾ PL drceného kmínu
1 ČL ¾ ČL cukru
15 g 10 g čerstvého droždí ( nebo 1,5 ČL sušeného)
80g 55g hustého kvásku
Program – klasik, velikost – 1, kůrka – střední
Suroviny dáváme do pekárny v napsaném pořadí. Lžíce a lžičky jsou zarovnané. Pečivo před kynutím vyválíme v mouce, aby při kynutí neoschlo. Ze začátku hlídáme, aby těsto nebylo moc řídké, každá mouka je jinak suchá.
Chléb můžeme upéct v pekárně, potom je lepší sušené droždí, protože čerstvé může být cítit. Pokud chceme chléb upéct v troubě, zaděláme těsto na program Příprava těsta. Po vykynutí vyklopíme na pomoučený vál a prohněteme, těsto musí být tužší, nesmí se roztékat. Uděláme šišku, omoučíme v mouce, dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme nakynout. Troubu předehřejeme na 200-220 stupňů. Vysoká teplota je důležitá, aby mělo pečivo tenkou tmavší kůrku a uvnitř nebylo vyschlé. Chléb během kynutí potřeme rozšlehaným vejcem s trochou vody, díky tomu bude krásně hladký a udrží si při pečení tvar. Nakynutý a potřený chléb vložíme do rozpálené trouby a pečeme, až je na povrchu i zespodu krásně zlatavý. Necháme vychladnout na kovové mřížce.
Olej používáme olivový (stačí i obyčejnější v plastu), protože obyčejné slunečnicové a řepkové jsou v pečivu cítit olejovou chutí.
Semínka a přísady jako česnek nebo osmaženou cibuli přidáváme podle chuti.
Kvásek si můžeme udělat doma, http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/kvasky
Tento recept je z těchto stránek http://www.primapekarna.estranky.cz/