Téma: Svíčková na smetaně
Svíčková na smetaně
Suroviny:
500-750g hovězího masa nebo 1 králík
50g slaniny
80g másla
50g cibule
50g hladké mouky
po 50g celer, mrkem, petržel
1 citron
bobkový list
troška tymiánu
nové koření
celý pepř
sůl
500ml sladké smetany
Postup:
Hovězí
Maso protknuté slaninou opečeme na oleji. Na másle osmahneme plátky cibule a zeleniny a přidáme koření. Zalijeme vodou, přidáme citronovou kůru, sůl a přivedeme k varu. Vložíme maso (téměř ponoříme) a dusíme zakryté v troubě. Maso vyjmeme, sťávu zahustíme moukou, povaříme a zjemníme smetanou.Králík
Králíka opláchneme ve vodě s octem. Dáme ho dusit do tlakového hrnce na 30 minut se zeleninou, kořením, citronovou kůrou, 1 rajčetem a 1 kapií. Králíka vyjmeme a necháme ho zčervenat v troubě. Zeleninu rozmixujeme a připravíme omáčku podle postupu 1.
Starého králíka dáme přes noc do chladného nálevu: převaříme vodu se zeleninou, octem, solí, kořením, vše poté použijeme k pečení.