1

Téma: Velikonoční beránek - se smetanou do kávy

Tento beránek je velmi chutný a není suchý. Recept je na velkou formu. Když máme menší, uděláme ze zbytku těsta třeba ještě zajíčka.

150g tuku
180g pískového cukru
trochu citronové kůry
1 lžíce citronové šťávy
6 vajec
1 vanilkový cukr
400g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
250ml smetany do kávy
tuk a hrubá mouka na vysypání
dle chuti kandované ovoce, hrozinky namočené v rumu

Tuku, cukr, vanilkový cukr, 5 žloutků a 1 celé vejce včetně citronové šťávy ušleháme ve šlehači nebo utřeme do hustého krému. Postupně přidáváme po částech dvě třetiny mouky smísené s práškem do pečiva, strouhanou citronovou kůrou a smetanou (vlažnou, ne studenou!). Ušleháme pevný sníh z pěti bílků a lehkým obracením jej střídavě se zbylou moukou vpracujeme do těsta. Dáme do důkladně vymazané a vysypané formy, přiklopíme druhou půlkou formy a pečeme na 150-180 stupňů asi 3/4 hosiny. Ke konci pečení můžeme formu odklopit a beránka dopéci, nebo formu otočíme a pečeme ještě 15 minut. Postupujeme velmi opatrně. Necháme mírně vychladnou, sejmeme zadní polovinu formy a necháme ještě vychladnout. Pak ho opatrně vyklopíme. Po chvíli beránka postavíme a polijeme čokoládou.