1

Téma: Fondant na potahování - domácí

1 kg mletého cukru (nejlépe korunní)
2 lžíce práškové želatiny
40-50ml vody
24g rozpuštěného ztuženého tuku
1 lžíce glycerinu (k dostání v lékárně)
80ml glukosy (viz. recept Glukosa hustá domácí)
2 lžičky libovolného aroma
Želatinu namočíme do vody a opatrně v mikrovlnce rozpustíme, přidáme tuk a glycerin. Nalijeme do mísy, přilijeme glukosu, přimícháme polovinu cukru, vyklopíme na vál posypaný cukrem a postupně vpracujeme zbylý cukr. Zbylý cukr přidáváme postupně a opatrně, hmota nesmí být příliš tuhá. Zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme chvíli odpočinout. Potom můžeme použít na potahování dortu. Vál si podsypáváme cukrem.
Pokud chceme hmotu barevnou, přidáme barvivo hned při vmíchání první poloviny cukru.
Tato hmota lze připravit i v pekárně na chleba na program dort.