1

Téma: Medovník

Medovník

Těsto:

600 g hl. mouky
450 g krupice
370 g másla (lepší je hera, tu i já používám, aby se nesrazila z másla mléčná bílkovina)
4 vejce + 1 žloutek
6 lžic medu (do těsta se hodí i raději takový tem tmavší, hustší)
2 lžičky sody

Ve větším hrnci rozpustím máslo (heru), med a cukr, nechám chvíli na sporáku, aby to trochu zkaramelizovalo, musí to získat takovou nahnědlou barvu (pozor abychom nepřipálili), potom je medovník krásně tmavý, dáme hned do vodní lázně, kterou jsme si předehřály, abychom neztratili teplotu, přidáme vejce, mouku, sodu a mícháme asi 10 min., vytvoří se taková žvejkačka a těsto by mělo mít krásně zlatohnědou barvu. Těsto rozetřeme na pečící papír a vytvoříme 8 kulatých placek (nemusí být přesně kulaté). Ve vyhřáté troubě na 180 st. C placky upečeme (pozor jde to docela rychle), placky by měly mít barvu asi něco jako perníčky. Hned jak vyndám placku z trouby, vezmu dortový ráfek a obtisku do placky, ta se mi krásně zarovná a ořízne a odkrojky dám do misky na další použití.



Krém I. :

Příprava karamelu:

Asi 0,5 kg cukru nasypeme do hrnce, dáme na sporák na střední teplotu rozpouštět, mícháme vařečkou s dlouhou násadou (já mám raději na rukou i chňapky), pozor má vysokou teplotu a v žádném případě neochutnávat, když se nám cukr rozpustí - měl by mít zase zlatohnědou barvu, jak je tmavší, už jsme ho spálili, přidáme přibližně 12 dkg vařicí vody(dáme postupně asi po páňácích), zamícháme (pozor hrozně prská), vypneme sporák a přidáme 10 - 15 dkg hery nebo jiného tuku (máslo ne), necháme vychladnout, konzistence po vychladnutí by měla být něco jak marmeláda. Tato dávka je si na 2 medovníky, zbytek můžeme uchovat v ledničce.

Dále si připravíme moučnou kaši:

600 ml mléka
60 g hrubé mouky
11 dkg medu

Vařím v hrnci na mléko vše najednou.

Kaši necháme zchladnout a do vlažné přidáme 22 dkg hery a 15 dkg karamelu a šleháme (stačí metličkou) do úplného rozpuštění hery, potom necháme vychladnout a občas zamícháme, aby se neudělal škraloup.

Krém II.:
plechovka Salka
3 vidličkou prošlehaná vejce
2 lžíce medu
60 g hery
1/2 hrnku mletých ořechů

V kastrůlku promícháme přísady na krém, uvedeme do varu, pak sejmeme a necháme vychladnout.



Teď si v MTV rozpustím trochu medu s vodou a to zakápnu rumem (ale jen málo, dělám medovník a ne rumovník) a každou placku z obou stran slabě pomašluji touto směsí. A potom krémy spojuji placky k sobě, krémy vždy střídám, sestavený dort zabalím do alobalu a zatížím do lednice nebo někam do chladu proležet, nejméně na 1 den, lepší jsou 2. Potom rozbalím a slabě pomažu zbytkem krému a nastrouhanými odřezky placek posypu. Ještě nechám chvíli, asi 2 hoď. v lednici, aby i ty drobečky navlhly a pak už jen DOBROU CHUŤ.

O víkendu budu péct, tak nafotím a vložím fotopostup.